Balanțele resurselor alimentare și utilizării lor pentru anul 20231

Biroul Național de Statistică prezintă datele statistice cu privire la balanțele resurselor alimentare și utilizării lor pentru anul 2023:

Tabelul 1. Balanțele resurselor alimentare și utilizării lor pentru unele produse agricole de bază*, anul 2023

 

Resurse

Utilizări

Nivelul de

autoaprovizionare, %

 

Denumirea produselor

 

Producție

Import

Variaţia

stocurilor

Total

resurse

Export

Semințe

Furaje

Prelucrarea

în scopuri

nealimentare

Pierderi

Consumul

personal

al populaţiei

Total

utilizări

2023

Informativ,

2022

Culturi cerealiere  (fără leguminoase)

3177.1

103.2

207.6

3487.9

1817.8

95.6

1042.3

28.4

17.0

486.9

3487.9

190.2

95.8

Cartofi

172.4

70.2

-14.7

227.9

0.9

40.1

2.8

-

3.5

180.7

227.9

75.9

68.9

Legume

285.0

66.1

-13.8

337.2

34.3

5.4

3.6

-

8.2

285.8

337.2

94.1

81.0

Fructe, pomușoare și nuci

762.2

44.4

-84.4

722.2

386.4

x

0.1

3.7

7.6

324.4

722.2

227.0

205.3

Carne

128.9

36.5

-0.7

164.7

1.5

x

-

-

0.6

162.6

164.7

78.9

78.1

Lapte

261.3

171.1

6.1

438.4

4.0

x

1.2

-

-

433.2

438.4

60.1

63.5

*Notă: Balanțele resurselor alimentare și utilizării lor, elaborate pe tipuri de produse, conțin atât date pe produsele primare în stare proaspătă, cât și pe produsele derivate din acestea, recalculate în produs primar cu ajutorul coeficienților de transformare.

Descarcă datele în format .xls

Resursele totale de culturi cerealiere (fără leguminoase) în 2023 au constituit 3487,9 mii tone sau cu 136,5 mii tone (+4%) mai mult faţă de anul 2022. Producția culturilor cerealiere în 2023 a constituit 3177,1 mii tone sau circa de 1,8 ori mai mult față de anul precedent. Importul a constituit 103,2 mii tone și a scăzut cu 95,8 mii tone (- 48 %) față de 2022, iar exportul a constituit 1817,8 mii tone, cu 301,8 mii tone (+20%) mai mult în comparație cu anul precedent.

Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone, cu 22,8 mii tone (- 9 %) mai puțin faţă de anul 2022. Producția de cartofi a înregistrat 172,4 mii tone, cu 0,6 mii tone (+3%) mai mult față de anul precedent. Importul a marcat 70,2 mii tone, cu 21,3 mii tone (+44%) mai mult față de 2022, iar exportul de cartofi în 2023 a constituit 0,9 mii tone, cu 0,5 mii tone (-36%) mai puțin în comparație cu anul precedent.

Resursele totale de legume au constituit 337,2 mii tone, cu 16,2 mii tone (-5%) mai puțin față de anul 2022. În anul 2023 producţia de legume a înregistrat 285,0 mii tone, cu 28 mii tone (+11%) mai mult față de anul precedent. Importul a constituit 66,1 mii tone și a scăzut cu 2,2 mii tone (-3%) față de 2022, iar exportul de legume în 2023 a constituit 34,3 mii tone, cu 1,8 mii tone (-5%) mai puțin în comparație cu anul precedent.

Resursele totale de fructe, pomușoare și nuci în 2023 au constituit 722,2 mii tone, cu 20,9 mii tone (-3%) mai puțin faţă de anul 2022. În anul 2023 producţia de fructe pomușoare și nuci a înregistrat 762,2 mii tone, cu 111,7 mii tone (+17%) mai mult față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, astfel a crescut cu 5,4 mii tone (+13%) față de 2022, iar exportul a constituit 386,4 mii tone, cu 39,8 mii tone (-9%) mai puțin în comparație cu anul precedent.

Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 10,4 mii tone (+7%) mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023 producţia de carne a înregistrat 128,9 mii tone, cu 9 mii tone (+7%) mai mult față de anul precedent. Importul a marcat 36,5 mii tone și a scăzut cu 7,1 mii tone (-16%) față de 2022, iar exportul de carne în 2023 a constituit 1,5 mii tone, cu 0,3 mii tone (+25%) mai mult în comparație cu anul precedent.

Resursele totale de lapte au constituit 438,4 mii tone, cu 0,8 mii tone (+0,2%) mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023 producţia de lapte a înregistrat 261,3 mii tone sau cu 9,2 mii tone (-3%) mai puțin față de anul precedent. Importul a marcat 171,1 mii tone și a scăzut cu 0,9 mii tone (-0,5%) față de 2022, exportul de lapte a constituit 4 mii tone sau cu 7,9 mii tone (-66%) mai puțin în comparație cu anul precedent.

Nivelul de autoaprovizionare cu principalele tipuri de produse agricole calculat în baza balanțelor resurselor alimentare și utilizării lor caracterizează securitatea alimentară a țării și reflectă în ce măsură producția proprie acoperă toate necesitățile sau "consumul intern" al țării. Nivelul de autoaprovizionare pe unele tipuri de produse agricole pentru 2023 a acoperit consumul intern al țării, în special: la fructe, pomușoare și nuci – de 2,3 ori, la culturi cerealiere (fără leguminoase) – de 2 ori. Totodată, la un șir de produse nivelul de autoaprovizionare nu a acoperit necesitățile interne ale țării și a constituit: la legume – 94%, carne - 79%, cartofi – 76%, lapte – 60%.

Consumul de alimente pe locuitor este calculat prin raportul fondului de consum personal la numărul mediu anual al populației cu reședință obișnuită. Evoluția consumului anual de produse alimentare pe locuitor este prezentată în Figura 1.

Figura 1. Consumul unor produse alimentare pe locuitor pe an, pentru anii 2019-2023

Descarcă datele în format .xls

În anul 2023, față de anul 2022 consumul anual de produse alimentare pe locuitor:

- a crescut la:

  • fructe, pomușoare și nuci – de la 122,1 kg până la 130,1 kg (+7%);
  • carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg (+7%);
  • lapte – de la 168,4 kg până la 173,8 kg (+3%);

- a scăzut la:

  • legume – de la 118,7 kg până la 114,7 kg (-3%);
  • cartofi – de la 75,4 kg până la 72,5 kg (-4%).

Informații mai detaliate privind balanțeleresurselor alimentare și utilizării lor pentru 35 de produse sunt prezentate în anexă. 

Anexă:

Note:

Informația este prezentată fără datele raioanelor din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.

Precizări metodologice:

Informații relevante:

2023

Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER